Internationalt animations- og gaming projekt engagerer unge fra det globale nord og syd i klimakampen.
Klimakrise, miljøødelæggelse og politisk polarisering med antidemokratiske tendenser – er alt sammen tendenser, der fremhæver det presserende behov for handling vedr. natur og demokrati i Brasilien. Unge brasilianere er det bedste håb til at fremme nye aktivismer for politisk fornyelse, der giver naturen en stemme. PoN projektet stræber efter at støtte unge i at udtrykke deres fulde potentiale for lokal forandring gennem nye partnerskaber (SDG 13 & 17), og at styrke uddannelse i bæredygtighed i Brasilien (SDG 4). Det adresserer et behov, udtrykt af partnerklimaorganisationer, for at engagere 13-15-årige brasilianere i klima/biodiversitets sagen.
”Animated Engagement” er navnet på et nyt samarbejde mellem The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb for danske og brasilianske studerende. Formålet er at engagere de unge i klimakampen gennem gaming, egenproducerede animationsfilm og brug af animation i undervisningssammenhænge. Projektet er støttet med 1,2 millioner kr. fra Udenrigsministeriets pulje: GLOBUS – Puljen for globalt engagement, uddannelse og samarbejde .
Sydamerika er centrum for verdens klimadebat. Med COP16 i Columbia i år og COP30 i Brasilien i 2025 er kontinentet i den grad i fokus, når det gælder fremtidens håndtering af klimakrisen. Og her spiller de unge en stor rolle. Derfor er epicentret for projektet ”Animated Engagement” sat i netop Brasilien. Projektet ledes af The Animation Workshop i Viborg og Dansk Kulturinstitut. Sammen har de udviklet et undervisnings- og udvekslingsforløb, hvor unge brasilianere og danskere skal samarbejde om og undervises i klima, miljø, biodiversitet og grøn omstilling. De tunge rapporter udskiftes dog med spil, animationsfilm og gaming.
Danske og brasilianske unge går sammen om klimaindsats
”Animated Engagement” vil over det kommende år forbinde uddannelsesinstitutioner, studerende og skoleelever fra Brasilien og Danmark med henblik på at nuancere vores fælles forståelse af klimakrisen og klimahandling på tværs af Syd og Nord. Som en del af projektet rejser danske studerende til Brasilien i efteråret 2024, hvor de sammen med brasilianske skoleelever, lærere og filmstuderende bl.a. skal skabe korte animerede dokumentar- og kampagnefilm, der sætter fokus på klima, miljø og biodiversitet. Desuden introduceres animationsbaserede undervisningsmetoder, der er gennemtestede i Viborg og dennes brasilianske partnerby Santos’ kommunale skolesystem.
Kampen mod forurenende robotter
Udover det fysiske møde mellem de unge, etableres der også en online platform, hvor ca. 40 skoleelever fra Danmark og Brasilien vil deltage i gaming-sessions, refleksion og diskussion om deres roller i kampen for klimaet. Omdrejningspunktet er smartphonespillet ”PoN! Armadillo Island”, hvor spillerne i rollen som bæltedyr kæmper mod forurenede robotter, der vil ødelægge naturen. Ambitionen er, at de sammen finder bud på, hvordan vi som individer og samfund kan skabe en mere bæredygtig verden, og formidler det til deres jævnaldrende.
Om Dansk Kulturinstitut
Dansk Kulturinstitut (DKI) har siden 1940 arbejdet internationalt med udvikling af kunst- og kulturprojekter. Det er DKI’s vision at vise, at udveksling af kunst, kultur og viden kan bidrage til håndteringen af globale udfordringer og styrke internationale relationer og gensidig tillid. DKI har hovedkontor på Vartov i København og afdelinger og indsatser i Kina, Brasilien, Indien, Tyrkiet, EU’s østlige nabolande, samt i Østersøregionen og de baltiske lande.
Om The Animation Workshop
The Animation Workshop (TAW) er Danmarks center for animation, visualisering og digital fortælling. TAW udbyder tre bacheloruddannelser, som rangerer blandt de bedste i Europa, samt en række professionelle kurser, workshops, artist residencies og en visuel HF. Herudover arbejder TAW med forskning og udvikling inden for området. TAW’s forsknings- og udviklingscenter arbejder for kvalitet og engagement i natur-, kultur- og samfundsrelevante problemstillinger.
Projektet er støttet af :
Kontakt og info om partnerne:
Hanne Pedersen
Projektleder, Animated Learning Lab, The Animation Workshop
Hanne Pedersen er uddannet animator fra The Animation Workshop, og har mange års erfaring i at arbejde med animation som didaktisk og dialogskabende redskab – såvel i Danmark som i de fjerneste afkroge af verden. I sit arbejde laver hun animation med folk i alle aldre og fra forskellige baggrunde – fra børn og lærere ude i folkeskolerne til flygtninge, der er ved at skabe en tilværelse i Danmark. Hanne arbejder med undervisningsmaterialer og udviklingsprojekter. Til dagligt sidder hun på The Animation Workshop under afdelingen Animated Learning Lab.
Kontakt:
HAP@via.dk
Anders Henze
Landechef for Dansk Kulturinstitut (DKI) i Brasilien
Landechef for Dansk Kulturinstitut (DKI) i Brasilien siden 2020, musiker, født i 1968 i Danmark. Bosat i Brasilien siden 2012. Uddannet fra The New School for Social Research / Mannes College of Music, New York, 1997 (Fulbright-stipendiat), og fra Rytmisk Musikkonservatorium, København 1992. Anders er initiativtager og koordinator for PoN-projektet, og har siden 2012 ledet dusinvis af interkulturelle projekter inden for musik, scenekunst, arkitektur, audiovisuelle medier og litteratur for DKI, herunder som kurator og leder af det kulturelle program i det danske pavillon under OL i Rio de Janeiro i 2016.
Kontakt: ah@danishculture.org.br
Morten Thorning
Projektleder - Creative Viborg
Morten Thorning arbejder med animation og XR som manuskriptforfatter, kreativ producer, instruktør og kunstnerisk konsulent. Han leder ERASMUS+ Innovation Alliancen PANEURAMA for Creative Viborg. Morten startede sin kunstneriske karriere som musiker, komponist, forfatter, producer og instruktør af radiodrama, comedy og dokumentarfilm på Danmarks Radio. I 1988 grundlagde han The Animation Workshop hvor han var rektor frem til 2019. Morten har igennem årene gennemført en lang række internationale kulturelle samarbejdsprojekter, heraf en del i Latinamerika, herunder Brasilien. Morten har i samarbejde med Anders Hentze og Hanne Pedersen udviklet koncept, indhold og forløb af projektet Animated Engagement.
Kontakt:
mortenthorning@outlook.com
Laura Søndergaard Isaksen
Projektleder - researcher
Kontakt:
LASI@via.dk
Anne-Marie Sølling Kristensen
Projekt koordinator og kommunikation, Animated Learning Lab, The Animation Workshop
Anne-Marie Sølling Kristensen blev uddannet som karakter animator fra The Animation Workshop i 2013, og har siden arbejdet på flere internationale animationsserier, film, reklamer og anvendt animation. Siden 2017 har hun også beskæftiget sig med undervisning af børn og unge i animation samt produktion af undervisningsmateriale. Til dagligt sidder hun på The Animation Workshop under afdelingen Animated Learning Lab.
Kontakt:
ANMS@via.dk
Naná Janus
Producer - Dansk Kulturinstitut i Brasilien
Producer af projekterne Animated Engagement og PoN hos Dansk Kulturinstitut i Brasilien. Uddannet i Billedkunst fra Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP) i 2009. Som kulturproducent siden 2008 har Naná omfattende erfaring med kunstmesser og internationale kunstprojekter i Brasilien, Kina, Dubai og USA. Naná har stået for talrige projekter gennem sit produktionsfirma Stadium Generale, herunder “The Rotating Collection”, en samling af nutidskunst i miniformater, der i øjeblikket turnerer i Brasilien.
Kontakt: producao@danishculture.org.br
Denis Chapon
Animationsinstruktør - Animated Documentaries
Denis er uddannet fra Emile Cohls Skole i Lyon, og La Poudrière i Valence (Frankrig). Derefter tog han til Danmark for at udvikle forskellige projekter som tv-serier, og eksperimentelle film på The Animation Workshop. Han har undervist der, samt undervist i Sydamerika og Afrika. I 2017 var han projektleder og instruktør på projektet Andimation med støtte fra Unesco. I 2021 flytter han tilbage til Annecy, Frankrig, hvor han underviser i animation på forskellige skoler og arbejder som animationsdirektør på uafhængige animerede shorts, eller som animator på spillefilmslængde, tv-serier og kortfilm.
Kontakt: Denichapon@gmail.com